top of page

BEREND EIJKHOUT   BARITON

1200px-Flag_of_Great_Britain_(1707–1800)

Biografie

Berend Eijkhout (1989) is een veelzijdige zanger, die in zijn nog jonge carrière samenwerkt met de meest uiteenlopende gezelschappen. Hij maakte recent zijn roldebuut als Pandolfe in Massenet's Cendrillon. Dit seizoen keert hij terug bij De Nationale Opera voor Een Lied voor de Maan, brengt een liedprogramma met pianist Maurice Lammerts van Bueren en zingt voor het eerst Mendelssohn's Elias. 

 

Na zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij studeerde bij Frans Fiselier en Gerda van Zelm, zette Berend zijn studie voort bij Nadine Secunde en Peter Lockwood. Tegenwoordig krijgt hij les van Marcel Boone. Berend volgde hiernaast lessen en masterclasses bij Roberta Alexander, Luca Pisaroni, Hans Pieter Herman en Margreet Honig. 

 

Op het operapodium was hij onder andere te zien als Papageno (Zauberflöte, Mozart), Masetto (Don Giovanni, Mozart), Il Conte (Le Nozze di Figaro, Mozart), Ramiro (l’Heure Espagnole, Ravel) en in opera’s van Weill, Monteverdi en Gluck. Afgelopen zomer zong hij de rol van Pandolfe in Massenet’s Cendrillon op het Trentino Music Festival. Daarnaast heeft Berend veel rollen in nieuw gecomponeerde opera’s op zijn naam staan, waaronder All Rise! en De Synode van Jan-Peter de Graaff, Who’s afraid of Orfeo van Chiel Meijering en Mariken in de tuin der Lusten van Calliope Tsoupaki. 

Naast traditionele opera doet Berend graag kindervoorstellingen en muziektheater. Bij De Nationale Opera en Opera Zuid is hij dit seizoen weer te horen als Sprinkhaan en Aardworm in Een Lied voor de Maan van Mathilde Wantenaar. Verder was hij recent te zien bij Holland Opera in Odiezee van Anne-Maartje Lemereis, en toerde hij als Papageno in de kindervoorstelling De Toverfluit, met teksten en regie van Frank Groothof. Vorig seizoen maakte hij met pianist Jeroen Sarphati en drie andere zangers één voorstelling van Mozart’s Schauspieldirektor en Salieri’s Prima la Musica e poi le Parole, en toerde hij met Camerata Trajectina in een theatraal programma over het rampjaar 1672. 

Berends uitgebreide concertrepertoire omvat grote werken als Bach’s Passionen, Weihnachtsoratorium en Hohe Messe, Handel’s Messiah, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Haydn, Mozart’s Requiem, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Fauré’s Requiem, Rossini’s Petite Messe Sollennelle en Elias en Paulus van Mendelssohn. Hij werkte als solist samen met dirigenten als Daniel Reuss, wijlen Kenneth Montgomery, Ton Koopman, Antony Hermus, Marcus Creed, Jos van Veldhoven en gezelschappen als het Nederlands Kamerorkest, Orkest van de Achttiende Eeuw, Pynarello, Phion en Cappella Amsterdam.

Als liedzanger zoekt Berend graag naar nieuwe concertvormen. Zo zong hij voor het Grachtenfestival een theatrale liedvoorstelling op het Vuurtoreneiland, voor de kust van Durgerdam, en maakte hij met pianist Daan Boertien en striptekenaar Floor de Goede een interdisciplinaire Schubert-avond. Dit seizoen is hij te horen met pianist Maurice Lammerts van Bueren in Im trüben Licht, een programma met sprookjes en fabels van Franse en Duitse componisten. 

Berend is een door componisten en publiek gewaardeerd vertolker van nieuwe muziek. Recente projecten zijn een CD-opname van Tsoupaki met basklarinettist Fie Schouten, en de premiere van Peace Cantata van Kris Oelbrandt, voor kamerkoor, cellist Quirine Viersen en bariton solo.

Interview met Berend Eijkhout op Place de l'Opéra:

Berend Eijkhout - Sprinkhaan en Jezus

L1030732_bw.jpg
L1040096.jpg
bottom of page